Publicatie Hersenmagazine Hersenstichting

‘De rode draad is aandacht’

E-learning voor mensen met hersenletsel en hun naaste. Download de pdf klik hier.

Leren leven met de gevolgen Steegenga is gecertificeerd trainer in Mindfulness, ACT (Acceptatie & Commitment Therapie) en Focussen. Elementen van deze drie methodieken combineerde zij tot de zogenaamde MAF-methode, een methode om stress te verminderen. Bij Mindfulness wordt de aandacht gericht op het hier en nu, ACT leert de bestaande situatie te accepteren en te kijken naar mogelijkheden die nog wel kunnen. Bij Focussen leert iemand te luisteren naar signalen van het lichaam. De effecten van deze technieken zijn wetenschappelijk onderbouwd. ‘Samen met Ellis kwam ik op het idee om de MAF-methode om te bouwen tot een e-learningprogramma met aangepaste oefeningen en opdrachten. Speciaal voor mensen met hersenletsel in de chronische fase, waarin zij moeten leren leven met de blijvende gevolgen van hersenletsel. We kozen voor e-learning, omdat reizen vaak heel vermoeiend is voor deze doelgroep. Door het programma online aan te bieden, kunnen mensen zelf bepalen wanneer en in welk tempo ze het volgen.’

Lees verder >

‘Met MAF meer mens' 5 november gelanceerd

“Ik weet nu beter wat voor mij echt belangrijk is en bovendien zo fijn dat ik deze training gewoon thuis kan doen”
“De training geeft mij inzicht in wat gebeurt in het hoofd van mijn partner die hersenletsel heeft door een ongeluk”.

Dit zijn enkele reacties uit de pilotgroep van “Met MAF meer mens”

Het is zover! De e-learning Met MAF meer mens is onder grote belangstelling gelanceerd tijdens het Hersenletsel Congres op 5 november. In aanwezigheid van de Hersenstichting heeft MAFkeesje de aftrap gegeven. Later die middag hebben we op het congres een inhoudelijk workshop gegeven aan professionals over de e-learning. Klik hier voor het annimatiefilmpje. 

De realisatie van deze training is mogelijk gemaakt dankzij het winnen van de Hersenbokaal 2016 van de Hersenstichting.
Met MAF meer mens is een praktische (online) training voor mensen met hersenletsel en hun naasten. Je leert anders omgaan met de veranderingen na het letsel. Je staat stil bij die dingen die voor jou belangrijk zijn, zodat je weer meer regie krijgt over je leven. Van overleven naar voluit leven.

Met MAF meer mens, brengt het beste van Mindfulness, ACT en Focussen samen. Dit zijn bestaande wetenschappelijk bewezen methodieken die we in de training bij elkaar brengen. Met MAF meer mens richt zich daarbij specifiek op mensen met Hersenletsel in de chronische fase en de mantelzorger. De e-learning en de oefeningen zijn daarop aangepast.

Tijdens het Hersenletsel Congres hebben we onder grote belangstelling een workshop gegeven over de achtergrond, de ontwikkeling en de eerste resultaten uit de pilotgroep.

Wil jij ook aan de slag ‘Met MAF meer mens’? Na 5 november kun je starten met de e-learning door je aan te melden via de volgende link: https://hersenletselsupport.nl/aanmelden-e-learning-met-maf-meer-mens

Voor meer info klik hier.

 

Ervaringsverhalen NAH - Nieuwe vrienden

 

De waarde van een vriendschap wordt in mijn ogen bepaalt door de mate waarin ik mezelf kan zijn bij die ander. Niet op je woorden hoeven passen. Niet te hoeven voldoen aan… Gewoon mogen zijn zoals ik mij op dat moment voel.

Het klinkt vanzelfsprekend. Toch blijkt het in de praktijk een stuk lastiger te zijn. Ik heb het geluk dat ik een paar hele fijne vrienden in mijn leven heb mogen ontmoeten. Sommigen ken ik al meer dan mijn halve leven en anderen zijn later op mijn pad gekomen. En dan zijn er ook nog hele bijzondere vriendschappen geweest die een stukje hebben meegelopen op mijn levenspad. Tot onze wegen zich weer opsplitsten en ieder een andere richting op ging.

Wat zij allen gemeen hebben is dat hun aanwezigheid mij de kans heeft gegeven om mezelf beter te leren kennen. Ze zijn mij dan ook allen heel dierbaar. Ook degenen die een ander pad hebben genomen en ze daardoor uit het oog ben verloren.

Na mijn herseninfarct ben ik bijna lieve vrienden kwijt geraakt. Niet omdat zij er niet voor mij wilden zijn, integendeel. Ik was zelf degene die de deur steeds verder dicht trok. Ik kon niet meer delen. Mezelf zijn…? Ik wist gewoon niet meer hoe dat moest.

Een nieuwe vriendschap was er nodig om de deur weer naar buiten te kunnen openen en mezelf terug te vinden. Om voldoende vertrouwen te krijgen zodat ik mezelf weer durfde te laten zien. Deze nieuwe vriendschap had ik nooit zien aankomen. Want eerlijk gezegd hebben wij samen nooit een hechte relatie gehad en zag ik haar liever gaan dan staan. Hoe bijzonder is het dat juist zij voor mij nu zo dierbaar is geworden.

Ze kwam alles overheersend in mijn leven. Hoe hard ik ook probeerde om van haar af te komen, ze liet zich niet aan de kant schuiven. Het was voor mij ontzettend lastig om een relatie op te bouwen. Ik was ervan overtuigd dat ze mij zwakker maakte. En juist in deze lastige periode zocht ik naar kracht. Kracht om mijn tegenslagen te overwinnen.

Omdat ik haar niet meer langer kon negeren ben ik heel voorzichtig begonnen om toenadering te zoeken. En dat vond ik behoorlijk eng want ze maakte mij in het begin heel onzeker. Nooit had ik kunnen bedenken dat juist in deze vriendschap zoveel kracht verborgen lag.

Achteraf had ik het eigenlijk wel kunnen weten. Ik heb haar namelijk vaak bij anderen bewonderd. De kracht van kwetsbaarheid… Mijn kwetsbaarheid. Het was niet voldoende om haar aanwezigheid alleen maar te tolereren. Nu ik haar omarm hoef ik er niet meer tegen te vechten. We verschillen nog steeds wel eens van mening maar onze vriendschap wordt steeds sterker.

Wat een krachtbron als je gewoon weer mag zijn... Zijn wie ik ben. Zijn zoals ik mij van binnen voel.

Ellis

Ervaringsverhalen NAH - De valkuil van acceptatie

Zodra je te maken krijgt met tegenslag in je leven blijkt acceptatie het toverwoord te zijn. Het wordt vaak omschreven als een bijna magisch moment. Een moment waarna alles anders en beter wordt.

In de eerste jaren na mijn herseninfarct was ik met alles bezig behalve met de acceptatie van dat wat is. Ik wilde vooral gewoon weer terug krijgen wat ik was kwijtgeraakt. Mijn vrolijke ik. Mijn behulpzame ik. De enthousiaste moeder en partner. De attente vriendin. De stabiele ik. Mijn energieke ik…

Geen sprake van acceptatie want er moest juist hard worden gewerkt om de schade te beperken en mijn leven weer op de rit te krijgen. Terugkijkend op deze periode is het boeiend om te zien hoe ik ondanks mijn extreme vermoeidheid zoveel doorzettingsvermogen kon opbrengen. Het was namelijk dweilen met de kraan wagenwijd open.

Pagina 1 van 4

Contactgegevens

Stichting HersenletselSupport
info@hersenletselsupport.nl
Ellis Merkelijn: 0610555744
Marja Steegenga: 0610325212

Sânbuorren 16
9216 VC Oudega (SM)

Download folder hier.
folder hls

Steun Stichting HersenletselSupport

Wil je het werk van Stichting HersenletselSupport steunen door een gift? We stellen een financiële bijdrage op ons rekeningnummer bij de Triodosbank zeer op prijs.

NL04 TRIO 0338 4317 05
t.n.v. Stichting HersenletselSupport